Succesformule met de automatische piloot
Hoe integreer je die nieuwe training in je toch al zo drukke leven? Hoe zorg je ervoor dat je deze training wél afrondt? Hoe kan je dagelijks, telkens een beetje doen, zodat het niet alleen behapbaar blijft , maar ook nog eens effectief? Dit is de succesformule.
Gewoontedieren
Wij mensen zijn gewoontedieren. Dat betekent dat we alledaagse dingen het liefst op een vaste manier, in een vaste volgorde, op een vast moment doen. Dat geeft ons rust, houvast en grip. Immers: een gewoonte is eigenlijk niks meer dan een serie handelingen die we ogenschijnlijk zonder nadenken kunnen uitvoeren. Succesformule op de automatische piloot, zeg maar.
Macht der Gewoonte
Daarin ligt ook de kracht van een gewoonte. Het kost ons dermate weinig inspanning, dat we zonder enige moeite die serie handelingen die bij die gewoonte hoort, uitvoeren. Zonder uitstelgedrag. Zonder weerzin. Zonder nadenken. En wat het ons dan oplevert? Dat is een goede gevoel van rust, grip en houvast omdat we niet ook-nog-eens-dat-en-dat-en-dat moeten doen.
De prijs-kwaliteit verhouding van een gewoonte is daarmee zo goed, dat we – als we de kans krijgen - zoveel mogelijk alledaagse bezigheden vanuit een gewoonte doen. Daar komt de uitdrukking “de macht der gewoonte”. Als iets eenmaal een gewoonte is, dan is t een blijvertje.
Gewoon doen
Maar hoe maak je iets nieuws nou tot een gewoonte? Wat is de succesformule? Stel je start met een training. Hoe zorg je er dan voor dat werken aan deze training een gewoonte voor je wordt? Dat je zonder uitstel en zonder weerzin gewoon elke dag in wat verloren minuten aan je ontwikkeling werkt.
Een nieuwe gewoonte aanleren, is helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het kost ons doorgaans 100 uur of gemiddeld 3 weken voordat een serie handelingen tot gewoonte is volgroeid. Tja… we weten allemaal dat het behoorlijk lastig kan zijn om 3 weken iets vol te houden. Zeker als het om een training gaat.
Tip: Succesformule = Stapelen van gewoonten
Een fijne manier om een nieuwe gewoonte aan te leren is om deze nieuwe activiteit te koppelen aan een bestaande. Je maakt daarbij gebruik van het reeds ingesleten patroon en je laat je nieuwe gewoonte lekker daarop meeliften. Je stapelt een nieuwe gewoonte dus op een oude. De nieuwe activiteit gaat zo op de automatische piloot mee.
Het geheim van deze succesformule zit ‘m in de omvang van het stapje dat je aan de stapel toevoegt. Zorg dat je jouw oude gewoonte met één heel klein stapje uitbreid. Dat stapje moet zo klein zijn, dat je het je nauwelijks motivatie kost om het stapje elke dag toe te voegen aan de oude gewoonte. Dit houd je een tijdje vol. En dan voeg je weer een minuscuul stapje toe. En zo stapel je door.
E-ZY Succesformule in de praktijk
Door de didactische methode van E-ZY learning, is elke training al voor jou in kleine stapjes verdeeld. Met de app van E-ZY Learning kan je jouw leeractiviteiten heel makkelijk koppelen aan een gewoonte die je hebt. Stel je zit ’s avonds tijdens het reclameblok op je telefoon voor de afleiding van die irritante reclames. Door de gewoonte van het beantwoorden van 5 of 10 vragen uit de E-ZY Learning app te koppelen aan het browsen op je telefoon tijdens een reclameblok, koppel je een oude gewoonte aan een nieuwe. Zo wordt elk reclameblok een heel klein studiemomentje. Als je tijdens elk reclameblok een stuk of wat vragen beantwoord, dan heb je tijdens een uurtje TV kijken, als gauw een stuk of 20 vragen beantwoord. Dit werkt natuurlijk ook bij het wachten op de bus, in de rij van de supermarkt of in de trein.