Skip to main content

Waar moet een goed leerplatform aan voldoen?

Kennis is macht en kennis overdragen is dus ook zeer functioneel. Dankzij de technologische vooruitgang zijn er meer manieren om kennis over te dragen. Tegenwoordig kan dit bijvoorbeeld via een geavanceerd leerplatform.

Het aanbod van leerplatformen is zeer uiteenlopend. Er zijn bijvoorbeeld geavanceerde systemen alwaar je op geheel eigen wijze een training op kunt zetten. In dit artikel gaan wij wat dieper in op leerplatformen. Waar moet je rekening mee houden bij de aankoop van een leerplatform? Vervolgens bespreken we enkele aspecten die belangrijk zijn bij het maken van een goede training.

Waar moet je rekening mee houden bij de aankoop?

Er zijn bepaalde componenten die belangrijk zijn bij de aankoop van een platform. Hieronder bespreken wij enkele belangwekkende punten.

- Het platform moet praktisch zijn

Het is belangrijk dat het platform praktisch opgebouwd is. Zoek daarom naar een platform waar alle content beschikbaar is binnen één portaal. Dit brengt namelijk verscheidene voordelen met zich mee. Het is enerzijds een stuk overzichtelijker dan verspreide content. Tegelijkertijd hoef je dan maar één keer in te loggen. Tegenwoordig heeft iedereen al veel wachtwoorden die ook nog aan ingewikkelde eisen moeten voldoen.

- Overzichtelijke rapportages

Een goede training bestaat in de eerste plaats uit verschillende opdrachten. Tegelijkertijd is het ontvangen van feedback ook een belangrijk onderdeel van een training. Daarom is het verstandig om na te gaan of een platform voorzien is van overzichtelijke rapportages. Het is fijn wanneer deze toegankelijk is voor medewerkers en voor de manager. De manager kan zo de voortang monitoren en de medewerkers weten precies welke taken en trainingen ze hebben volbracht.

- Eigen huisstijl en content

Zorg er ook voor dat de leeromgeving een eigen huisstijl heeft. Op die manier is het identificeerbaar en psychologisch kent het ook verschillende voordelen. Je creëert daarmee een community en een wij-gevoel. Hierdoor stijgt de motivatie bij de medewerkers. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je eigen content kunt toevoegen. Op die manier kun je de training een stuk persoonlijker maken.

Hoe zet je een training op?

Hierboven hebben wij enkel aspecten benoemd. Het is aan te raden om daar op te letten bij de aankoop van een platform. Maar hoe zet je een training nu op? Hieronder geven we enkele bruikbare tips.

- Maak duidelijke instructies, definieer je leerdoelen.

Wat moet de opbrengst van de training zijn? Wat wil jij dat jouw mensen na het volgen van de training of instructie meteen weten/ kunnen/ beheersen?

Het klinkt weliswaar als een open deur, maar toch doen veel managers dit nog fout. Het fundament van een goede cursus begint bij goede leerdoelen en duidelijke instructies. Het punt is namelijk dat jij als manager bepaalde kennis kunt hebben. Deze kennis is voor jou misschien wel duidelijk, maar niet iedereen zit er zo diep in. Medewerkers moeten de instructies en taken wel goed begrijpen. Neem daarom ook de tijd om een instructie of training eerst te testen, voordat deze breed uitgezet wordt onder medewerkers. 

- Maak de instructies eenvoudig bereikbaar

Tegelijkertijd is het ook van belang dat de instructies gemakkelijk te bereiken zijn. Daar hadden we het in eerste gedeelte al even over. Als alle content aanwezig is op één platform, dan kun je eenvoudig aan deze eis voldoen.

- Maak de leerresultaten inzichtelijk

Ook is het van belang om de leerresultaten inzichtelijk te maken. Zo weet je als manager of de medewerkers de nieuwe kennis goed hebben begrepen. Vervolgens kun je ze voorzien van feedback en kun je ook de algehele voortgang monitoren. Het is ook handig wanneer deze leerresultaten geëxporteerd kunnen worden. Dan kunnen ze eenvoudig binnen andere platformen verwerkt worden. Ook kunnen ze dan gebruikt worden om betere inzichten in leeropbrengsten te krijgen. 

Het platform van E-ZY Learning voldoet aan alle bovenstaande eisen. Neem contact met ons op om te ontdekken of dit platform bij jouw organisatie past.